Sváb Liget Közösségi Ház átadása

(Fotógaléria)

Gávavencsellő Nagyközség Német Nemzetiségi Önkormányzata saját erőből és pályázati forrásokból megvalósított beruházás eredményeként Sváb Liget Közösségi Ház átadására került sor 2020. október 7-én.
Az átadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Szabó András, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője,
Dr. Ludascher Gabriella a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Területi Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke, Dr. Stumpf Enikő, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Regionális Irodájának vezetője, Kék Bence, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesületének elnöke, Gönczfalvi József elnökhelyettes, ÉPADKER Kft. és Pallagi László a képoszlop készítője.
Soltész Miklós Államtitkár Úr beszédében kiemelte a közösség megtartó erejét, a Magyarországon élő nemzetiségek fontos szerepét, Dr. Vinnai Győző Országgyűlési Képviselő Úr pedig személyes vencsellői sváb emlékeiről, helyi gyökereiről szólt.
Berecz János Polgármester Úr a helyi sváb közösség összefogását dicsérte és megköszönte a kormányzat eddigi segítségét és támogatását.
Bodnár Péterné Aranyosi Ervin: Kalandozás a múltba szavalatát a Csicsergő Óvodások tiroli tánca követte.
Kiss Norina és Medve Marianna sváb nyelven szavaltak, majd a sváb közösség énekkarának vidám előadását hallgathatta meg a közönség.
A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2020-ban alapított Rozmaring Díját, első ízben kiemelkedő német nemzetiségi közösségi munkájának elismeréseként Rusz Péternének adományozta.
A szalag átvágását követően a történelmi egyházak képviselői a görög katolikus és a római katolikus egyház részéről megáldották és megszentelték az új közösségi házat és a Szent Vendelt ábrázoló képoszlopot.
Soltész Miklós Államtitkár Úr, Berecz János Polgármester Úrral, Dr. Vinnai Győző Országgyűlési Képviselő Úr, Szabó András a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselőjével közösen a svábok jelképét, hársfát ültettek.
A jelenlévők megtekintették a Sváb Liget Közösségi Házat, a képoszlopot és az ehhez kapcsolódó új filagória építményt, melyet kötetlen beszélgetés és vendéglátás követett.
Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelt bennünket jelenlétével, reméljük, hogy a Sváb Liget a helyi német nemzetiség, svábság közösségi életének helyszínéül szolgál.

Megjelent: 216 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 08 október 2020 09:15
Értékelés:
(0 szavazat)

bottom logo